Despre BIM_Building Information Modeling

Modelarea informaţională a structurii (BIM) este un proces integrat construit pe informaţii sigure şi coordonate despre un proiect, începând de la faza de proiectare, trecând prin execuţie precum şi pe toată durata utilizării acestuia. Prin adoptarea sistemului BIM, arhitecţii, inginerii, constructorii şi beneficiarii pot să gestioneze şi să coordoneze mult mai uşor  informaţiile şi documentaţia digitală necesare pentru derularea proiectelor; pot folosi aceste informaţii pentru a vizualiza, simula şi analiza performanţele, aspectul şi costul; pot furniza proiectele mult mai sigur, rapid, mai economic şi cu un impact mult redus asupra mediului înconjurător.

BIM pentru inginerii structurişti urmează aceleaşi principii pentru întregul proces de proiectare structurală, punând accent pe un model digital care poate fi folosit pentru coordonarea cu arhitecţii, inginerii mecanici, inginerii instalatori, care sunt implicaţi în analiza, proiectarea şi generarea documentaţiei necesare începând de la faza de proiectare până la fabricaţie şi execuţie.

Acesta este un concept relativ nou la noi în ţară, însă este modul în care se va lucra în viitor în domeniul proiectării de structuri. Deja sunt destul de mulţi ingineri interesaţi de acest concept însă nu sunt conştienţi de toate implicaţiile. Pentru a putea beneficia de toate avantajele acestui mod de lucru, mai întâi este nevoie de o pregătire în prealabil a „terenului”. Această pregătire constă în primul rând în cunoaşterea aprofundată a tuturor programelor ce fac parte din acest concept. BIM aduce un plus de siguranţă, viteză de lucru şi performanţă doar dacă utilizatorii stăpânesc bine uneltele.

Simpla achiziţie a programelor nu este suficientă pentru a putea beneficia de BIM. Toate aceste programe comunica între ele dar este totuşi necesară intervenţia inginerului în acest proces de transfer dintr-un program în altul.

Persoanele implicate într-un proiect şi care folosesc conceptul de BIM trebuie să fie bine pregătite atât în domeniul în care activează (de exemplu proiectare structurală, arhitectură, instalaţii) cât şi în utilizarea programelor de specialitate şi implicit a calculatorului. Toate avantajele enumerate ale BIM-ului sunt valabile numai dacă utilizatorii posedă toate cunoştinţele necesare pentru folosirea acestuia.

În ţările în care s-a dezvoltat acest concept există firme specializate în implementarea BIM-ului având specialişti ce evaluează activitatea şi proiectele utilizatorilor finali şi le propune acestora un plan de implementare. Nu vreau să zic că fără consultanţă nu se poate implementa, însă ar putea dura prea mult până ce utilizatorul începe să stăpânească acest mod de lucru şi datorită concurenţei de pe piaţă şi a termenelor foarte strânse cu care se confruntă, nu sunt puţine cazurile în care, din lipsă de timp renunţă foarte uşor.

În încheiere pot spune că cine reuşeşte să stăpânească acest concept va avea un real avantaj pe piaţă şi cred cu convingere că va merita efortul depus.

Reclame

Despre Cristina Bucur
Specialist în vânzări de soluţii software specializate în proiectarea de rezistenţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: